Tweede wereld oorlog 1939 t/m 1945 wie hoort bij wie
In de Tweede Wereld Oorlog waren de geallieerden Verenigde koningkrijk, Frankrijk, en later Verenigde Staaten en de Sovjet Unie.
In de Tweede Wereld Oorlog waren de asmogheden Nazi-Duitsland, Italië en het Japanse Rijk.
Er ontwikkelde zich een samenwerking tussen de Sovjet-Unie enerzijds en de Britten en Amerikanen anderzijds, die gekenmerkt werd door veel wederzijdse onwennigheid en wantrouwen, waarop door de Duitsers werd ingespeeld. Deze samenwerking zou na het einde van de Tweede Wereldoorlog al gauw omslaan in een nieuwe periode van conflict, bekend als de koude Oorlog. Belangrijke, deels op de ervaringen terug te voeren ontwikkelingen na de oorlog waren de oprichting van de Verenigde Naties - die in de plaats kwam van de machteloos gebleken Volkenbond- en de opstelling van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Nazi Duitsland
Toen in 1933 Adolf Hitler aan de macht kwam noemde hij Het geen Duitsland meer maar Nazi Duitsland.
In 1938 had hij Tsjechoslowakije verovert en daarna ging het snel.
In 1939 Begon de tweede wereld oorlog toen had Nazi Duitsland Polen verovert.
In 1940 Ging het snel Nazi Duitsland had in een jaar Denemarken, Noorwegen, Nederland, België, Luxenburg, en zelfs Frankrijk.
In 1941 Veroverde Nazi Duitsland ook nog Joegoslavië, Bulgarije, Griekenland, Roemenië, En zo voort. En in dat zelfde jaar had Nazi Duitsland ook nog (Rusland) (Sovjet Unie) aangevallen.
De Jeugd Van Adolf Hitler
Herberg 'Gasthof zum Dafner', het geboortehuis van Adolf Hitler.
Adolf Hitler werd op een bewolkte en koude paaszaterdag op 20 april 1889 te 18.30 uur geboren in het Oostenrijkse stadje Braunau Am Inn op de tweede verdieping van het 'Gasthof Zum Dafner' als vierde kind van Alois Hitler En Klara Pölzl. Op paasmaandag 22 april 1889 werd hij om 15.15 gedoopt in de Stephanskerk te Braunau als 'Adolf door pastoor Ignaz Probst. Peter en meter waren Johann en Johanna Prinz, Lowengasse 28, Wien III die echter op de doopplechtigheid niet aanwezig waren, waardoor Klara's zus Johanna Polzl als vervangster optrad. De vroedvrouw was Franziska Pointecker.
Kindertijd
Het eerste kind van het gezin Hitler was Gustav Hitler, geboren te Braunau am Inn op 17 mei 1885 die een jaar later gevolgd werd foor Ida Hitler [Braunau am Inn 23/9/1886]. Vader en moeder hielden zielsveel van hun kroost en waren dolgelukkig met de twee kinderen. Het noodlot sloeg echter onverwachts toe: hun tweede zoon Otto [Wenen 1887] bezweek drie dagen na zijn geboorte, hun eerste zoon Gustav stierf op 9 december 1887 aan difterie en hun dochter Ida overleed op 22 januari 1888 eveneens aan difterie. Na drie jaar huwelijk bleef Klara Polzl in 1888 achter met de twee kinderen van haar man uit zijn tweede huwelijk, Alois en Angela. Haar vreugde moet enorm groot zijn geweest toen zij te Braunau a Inn op 20 April 1889 haar zoon Adolf ter wereld bracht. Na de dood van haar drie kinderen was het begrijpelijk dat Klara haar zoon met zorgzaamheid en toewijding overlaadde en hem verwende wat niet zonder gevolgen bleef voor zijn latere ontwikkeling De moeder wees hem zelden terecht en toonde voor hem altijd een grenzeloze bewondering waardoor hij de overtuiging kreeg 'iemand bijzonders te zijn'.
Nederland tijdens de tweede wereld oorlog.
Nederland wou Neutral blijven net als in de eerste en tweede wereld oorlog.
maar dat mislukte in de tweede wereld oorlog. Duitsland viel alsnog Nederland aan.
Nederland had zich niet goed voorbereid op een Duitse aanval op Nederland.
op 10 mei 1940 viel Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, en Luxemburg, aan.
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Dit is het begin van vijf dagen strijd die eindigt met de bezetting van Nederland. Waarom viel nazi-Duitsland Nederland aan? Hoe reageerde de Nederlandse bevolking? Hoe verliepen deze vijf dagen?
Neutraliteit is in 1940 al een eeuw het uitgangspunt van het Nederlandse buitenlandse beleid. Nederland mengt zich niet in internationale conflicten. Pas als Nederland aangevallen wordt, zal het partij kiezen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte deze strategie goed. Nederland bleef neutraal en de strijd ging aan Nederland voorbij. De Nederlandse regering neemt dan ook geen officieel standpunt in over de situatie in nazi-Duitsland. Ze wil geen aanleiding geven voor vijandelijkheden. Dit leidt tot opmerkelijke situaties; Nederlanders die kritiek hebben op de politiek van Adolf Hitler worden vervolgd voor belediging van een ‘bevriend staatshoofd’.
Koningin Wilhelmina vlucht naar Engeland.
De Duitsers rukken steeds verder op. Het Nederlandse leger behaalt nog wel kleine overwinningen, maar kan geen standhouden. De ministerraad vindt dat koningin Wilhelmina moet vluchten. Haar veiligheid staat op het spel. Aanvankelijk wil ze niet vertrekken, maar de ernst van de situatie dwingt haar. Een oorlogsschip brengt haar naar Engeland, waar de Britse koning haar ontvangt.
Voor de Nederlandse bevolking is de vlucht van de koningin een klap. Tot dan hebben de kranten vooral over Nederlandse successen bericht. De situatie blijkt ernstiger dan gedacht. Sommige Nederlanders hebben kritiek op de koningin en noemen haar laf. Maar gedurende de bezetting zal de koningin een belangrijk symbool van de strijd tegen nazi-Duitsland blijken.
Koningin Wilhelmina zet zich vanuit Engeland in voor het bezette Nederland. Hier spreekt ze de Nederlandse bevolking toe via Radio Oranje.
Voorbereiding op de Duitse inval.
In Nederland houdt de regering steeds meer rekening met een Duitse aanval. Soldaten worden langer in dienst gehouden en hun verlof wordt ingetrokken. Op 19 april 1940 kondigt de regering zelfs de Staat van Beleg af. Daardoor kan ze gevoelige militaire informatie censureren en staatsgevaarlijke personen arresteren. Er bestaat namelijk de angst dat Nederlandse NSB’ers de Duitsers zullen helpen bij een inval.
De Nederlandse bevolking is van veel regeringsmaatregelen niet op de hoogte. Natuurlijk zijn de militaire activiteiten zichtbaar, maar een oorlog lijkt nog ver weg. De regering probeert paniek te voorkomen en roept de inwoners op ‘kalmte te bewaren’ en ‘rustig bij zijn gewone bezigheden’ te blijven.
Duitsland valt Nederland binnen.
Nederlandse waarnemers zien in de vroege ochtend van 10 mei 1940 bommenwerpers van de Duitse Luftwaffe richting de Noordzee vliegen. Ze denken dat deze op weg zijn naar Engeland. Boven zee maken de vliegtuigen een bocht van 180 graden en vliegen terug om Nederland aan te vallen. Nederland is nu in oorlog.
Hitler rechtvaardigt de aanval met een leugen in een poging de publieke opinie te beïnvloeden. Engeland en Frankrijk zouden van plan zijn via Nederland en België het Duitse Roergebied aan te vallen. Sommige Duitse soldaten zijn daarom verbaasd geen Engelsen aan te treffen in Nederland.
Vlucht en chaos.
Niet alleen de koningin vlucht. Veel Nederlanders moeten hun huis verlaten vanwege het oorlogsgeweld. Eén van de geëvacueerde steden is Breda, waar hevige gevechten verwacht worden. Tienduizenden mensen vertrekken te voet, bepakt met spullen. Tijdens hun evacuatie vallen er doden door luchtgevechten. Omdat de stad onverwacht snel in Duitse handen valt, kunnen de inwoners terugkeren naar een ongeschonden stad.
Anderen vluchten niet voor de oorlog, maar voor de nazi’s. Het gaat om mensen die eerder uit Duitsland gevlucht zijn: Joden en tegenstanders van de nazi’s. Zij vrezen vervolging. Omdat in het zuiden van Nederland gevochten wordt, proberen veel mensen per schip in Engeland te komen. Slechts een deel van de vluchtelingen lukt dit. De anderen gaan een onzekere toekomst tegemoet.
Mislukte aanval op Den Haag.
Bommenwerpers bestoken de militaire vliegvelden en kazernes rond Den Haag. Daarna dalen parachutisten neer en zetten Duitse vliegtuigen soldaten aan de grond, die uit zijn op een snelle overwinning door de regering en koningin Wilhelmina te gijzelen. Dit mislukt dankzij felle tegenstand van de Nederlandse militairen en blunders aan Duitse zijde.
Bombardement op Rotterdam.
In Rotterdam wordt al vanaf het begin van de aanval hevig gevochten, maar het lukt de Duitsers niet de stad in te nemen. De Duitse generaal Schmidt geeft de Nederlandse bevelhebber daarom op 14 mei 1940 een ultimatum. Als Rotterdam zich niet diezelfde middag nog overgeeft, zal de stad gebombardeerd worden.
De onderhandelaars in Rotterdam weten niet dat de legerleiding in Berlijn andere plannen heeft. Luftwaffe-leider Hermann Göring wil met een terreurbombardement heel Nederland tot overgave dwingen.
Nog voor het ultimatum afloopt verschijnen de Duitse bommenwerpers aan de horizon. Ze werpen hun bommen af boven het stadscentrum. Als de rook optrekt zijn 80.000 mensen dakloos en tussen de 600 en 900 mensen dood.
Duitse successen.
De Duitse legers vallen Nederland ook in het zuiden aan. Nederlandse troepen blazen hier bruggen op om de Duitse opmars te vertragen. Dit lukt niet overal. Dankzij een truc krijgen Wehrmacht-soldaten de strategisch belangrijke spoorbrug van Gennep in handen. Verkleed in Nederlandse uniforms overmeesteren ze de Nederlandse soldaten.
Het Nederlandse leger vecht drie dagen lang met het Duitse leger op de Grebbeberg. Deze verdedigingslinie bestaat deels uit onder water gezet land. Zo wordt de indringer tijdelijk afgeremd. Desondanks valt de Grebbelinie op 13 mei.
Capitulatie van Nederland.
De Duitsers dreigen nu Utrecht eveneens te bombarderen. Wetende dat de situatie uitzichtloos is, geeft Nederland zich over. In een schoolgebouw in Rijsoord tekent generaal Winkelman op 15 mei de capitulatieovereenkomst. De nederlaag komt hard aan bij de Nederlandse militairen en burgers. Tegelijkertijd heerst er bij veel Nederlanders ook opluchting dat de spanning voorbij is.
Voor de Joodse bevolking liggen de zaken anders. Zij vrezen de nazi’s het meest. Sommige Joden in Nederland zijn in de jaren dertig uit Duitsland gevlucht en worden nu ingehaald door de nazi’s. In de maanden na de inval plegen honderden Joden zelfmoord.
Nu Nederland is verslagen installeren de Duitsers op 29 mei een nieuw bestuur. Aan het hoofd staat rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart, een Oostenrijkse nazi. De komende vijf jaar maken de Duitsers de dienst uit in Nederland.
Opmaat Naar Een Nieuwe Oorlog
"Deze man bestaat helemaal niet, er is alleen maar het lawaai dat hij voortbrengt."
Zo werd Hitler eens door een van zijn tegenstanders beschreven. Hitler als een populistische volksmenner, zonder ideeën, zonder geschiedenis en zonder doel. Was het maar zo eenvoudig zouden we terugkijkend stellen. Want 'de Oostenrijker met de grote mond', zoals Hitler in het begin van zijn politieke loopbaan genoemd werd, bezat wel degelijk een gesloten ideesysteem, en erger nog, hij was bereid deze ideeën uit te voeren.
Europa in de tweede wereld oorlog.
Op 1 september 1939 valt het Duitse leger Polen binnen. Twee dagen later verklaren Engeland en Frankrijk, beide bondgenoten van Polen, de oorlog aan Duitsland. De Tweede Wereldoorlog is begonnen, maar na de Duitse bezetting van Polen wordt er een tijd niet meer gevochten. Deze periode wordt ‘schemeroorlog’ genoemd, omdat het voor alle partijen duidelijk is dat dit niet het einde van de strijd is.
Bezet Europa.
Duitsland had onder leiding van Adolf Hitler tussen 1939 en 1944 een groot deel van Europa bezet. Hitler heerste ruwweg tussen de Noordkaap in het noorden en de Pyreneeën in het zuiden, de Atlantische Oceaan in het westen en Moskou in het oosten. Regeringen probeerden op verschillende manieren het bezette vasteland van Europa te bevrijden van de Duitse Nationaal-Socialisten (Nazi's). Het ging om het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en veel verdreven regeringen van (gedeeltelijk) bezette landen zoals Nederland, België en Frankrijk en Rusland (toen nog de Sovjetunie). Vanuit het oosten rukten de Russische legers op en vanuit het zuiden in Italië de Amerikanen en de Britten.
D Day
D Day was op 6 juni 1944.
het was en van de belangrijkste dag + missie. hier is en foto.
dit zijn de stranden waar de geallieerden waren geland.
Utah Beach Omaha Beach gold Beach Juno Beach en word Beach.
Het Plan
De geallieerden kozen voor een grote amfibische operatie, die het startsein voor de bevrijding van West-Europa moest worden. In Engeland werd een leger van 185.000 man verzameld dat moest oversteken naar Normandië, getransporteerd door een enorme vloot van 1.000 schepen. De invasie over zee werd voorafgegaan door bombardementen en luchtlandingstroepen.
Het merendeel van de deelnemende oorlogsschepen was Brits en Amerikaans. De invasievloot werd aangevuld met schepen van de Canadese, Franse, Griekse, Nederlandse, Noorse en Poolse marine.
Wat gebeurde de op D Day
Veel mensen kennen de grote amfibische operatie op Normandië als D-Day. Maar de codenaam van de operaties was Overlord. Om het collectieve geheugen op te frissen de belangrijkste feiten nog eens op een rijtje.
Atlantikwall
Hitler en zijn trawanten voelden op hun klompen aan dat er in het westen een invasie zou komen. Ze hadden immers aan het begin van de oorlog zelf plannen gehad om het Verenigd Koninkrijk door een invasie binnen te vallen. De Nazi's wisten alleen niet waar de geallieerden aan land zouden komen. Daarom bouwden ze van de Noordkaap tot aan de Pyreneeën een verdedigingsmuur van bunkers: de Atlantikwall.
De houding van de Sovjet-Unie(Rusland)
De Sovjet-Unie(Rusland) onder Stalin hoopte lange tijd de derde partij te zijn in wat zij als de komende oorlog tussen de imperialistische machten zagen. De wereldrevolutie van het communisme zou voorbereid worden door de imperialistische machten op elkaar te laten doodbloeden en dan als 'beslissende gewicht' in te grijpen in het conflict.
Spoorwegstaking
Om de nazi’s tegen te werken werd in september 1944 vanuit Londen opgeroepen tot een grote spoorwegstaking. Ruim dertigduizend mannen gaven gehoor aan de oproep die via Radio Oranje was verspreid. Hierdoor kwam ook het transport van steenkool, vanuit Zuid-Limburg stil te liggen. Arthur Seyss-Inquart (1892-1946), de Rijkscommissaris van Nederland, was woedend en stelde een strafmaatregel in. Alle voedseltransporten per schip werden stilgelegd. Aangezien het vervoer over de weg vanwege benzinetekort al langer stillag, had deze maatregel zeer grote gevolgen. Het werd al snel duidelijk dat veel Nederlanders in de aankomende winter honger zouden gaan lijden.
De sfeer in het bezette Nederland werd in deze periode steeds grimmiger. Door het vertrek van veel NSB’ers lapten steeds meer inwoners de samenscholingsverboden aan hun laars. En het verzet werd harder, waarop de bezetter weer reageerde met zwaardere represaillemaatregelen. Stakers werden zwaar gestraft en willekeurige executies waren aan de orde van de dag. In Putten werden na een gewapende aanslag van het verzet in oktober 1944 alle mannen weggevoerd.
Reactie plaatsen
Reacties
Beste Rik, ik vind hete een perfecte website die je gemaakt hebt. Het is heel compleet, maar niet te lang, en daardoor is het prettig lezen. Mijn oprechte complimenten !!!! Ik doe het je niet na, Ga zo door.
Ziet er goed uit Rik! Succes met het schrijven van nieuwe hoofdstukken.
Hoi Rik!
Het begint al een mooie en interessante website te worden! Heel veel succes!
Ja Rik wat een mooi website👍🏻🤗
Wat een gave website Rik!